Teraz chciałbym podzielić się z wami moją checklistą audytu konta Google Ads. Jest to bardzo ważne narzędzie, które pozwala na sprawdzenie, czy nasze konto jest zoptymalizowane i czy wykorzystujemy wszystkie możliwości, aby osiągnąć sukces w kampaniach.
1. Sprawdź ustawienia konta - upewnij się, że wszystkie dane są poprawne, a konto jest przypisane do właściwego adresu e-mail.
2. Przejrzyj strukturę kampanii - czy jest ona logiczna i czy wykorzystujesz odpowiednie grupy reklamowe i słowa kluczowe.
3. Analiza słów kluczowych - czy są one odpowiednio dopasowane do naszych produktów/usług i czy są wykorzystywane w odpowiednich grupach reklamowych.
4. Ocena jakości - sprawdź, czy nasze reklamy mają wysoką jakość i czy wykorzystujemy rozszerzenia reklamowe.
5. Analiza wydajności - przejrzyj statystyki kampanii, aby zidentyfikować słabe punkty i możliwości optymalizacji.
6. Testowanie nowych funkcji - Google Ads stale wprowadza nowe funkcje, warto je testować i wykorzystywać w swoich kampaniach.
7. Ustawienia remarketingowe - czy wykorzystujemy remarketing, aby dotrzeć do potencjalnych klientów, którzy już mieli kontakt z naszą stroną.
8. Analiza konkurencji - warto prześledzić, jakie strategie wykorzystują nasi konkurenci i czy możemy się od nich czegoś nauczyć.
To tylko kilka punktów z mojej checklisty, ale mam nadzieję, że pomogą wam one w przeprowadzeniu skutecznego audytu konta Google Ads. Pamiętajcie, że regularne sprawdzanie i optymalizacja jest kluczem do sukcesu w reklamach online. Powodzenia!